| Serasi dengan Mozilla Firefox dan Google Chrome sahaja |

| Soal-Jawab iT | www.mycetc.blogspot.com |

< Bicara Teknikal \ Masalah Perisian \ Perkakasan \ Teknologi Dulu & Kini \ Sejarah >

Friday, March 22, 2013

Tablet Mampu Milik

Untuk entry pada kali ini, saya ingin berkongsi maklumat mengenai tablet atau biasa disebut 'tab'. Saya tidak menulis mengenai teknologi, jenama ataupun pengaruh sesebuat tablet...tetapi lebih fokus kepada harga tablet mampu milik.

Baiklah, mari saksikan diantara model-model tablet mampu milik yang berharga bermula RM159.00 hingga RM499.00. Sebelum itu, satu perkara yang ingin saya nyatakan disini, senarai tablet-tablet ini hanya sesuai untuk surfing internet, games, multimedia dan menaip serta ianya bukan jenis smart-tablet yang biasanya dilengkapi dengan slot sim card, namun cukup sekadar untuk anda yang gemarkan surfing dan gaming. Dijana oleh Sistem Operasi Android dan pemproses Dual-Core atau Multicore beserta ciri-ciri moden seperti WiFi, USB 3.0, Bluetooth, micro-SD reader dan ketahanan bateri sehingga 6 ke 8 jam.

Mungkin jenama-jenama gergasi seperti Apple, Samsung, Asus, Acer, HP, MSI, HTC dan lain-lain mendominasikan dari segi ketahanan dan kualiti, jenama-jenama lain juga mampu bersaing dengan syarikat gergasi ini dalam menghasilkan produk yang hampir menyamai dari segi kualiti dan kebolehpercayaan.



 Asus Memo Pad - ME172V-1A080A 

 7" screen
 Android 4.1 Jelly Bean
 8GB + MicroSD (up to 32GB)
 1GHzVIA WM8950 processor
 Wi-Fi
 1MP camera
 RM499.00 



   






























Aigo M60 Android 4.0 4GB

    6.0" HD Display
    OS Android 4.0
    0.3MP Camera
    4GB internal memory
    A13 Cortex-A8 1.2GHz Processor
    Wifi
    MicroSD (up auto 32GB)
    RM 159.00































Ipro I7S Plus 4GB White
    7" TF LCD Display
    Adroid 4.0.4
    512MB RAM/ 4GB Internal Storage
    1.5GHz Dual-Core Processor
    3G, Wifi, GPS
    2MP Rear Camera and front VGA camera
    RM499.00






    









   





















 Move Tablet E6 6" Android 4.0 4GB with WiFi/3G
    9.7" screen
    Android 4.0
    4GB storage + 512MB RAM
    GPU Mali400
    WiFi 2.4G
    0.3MP camera
    RM299.00
























   i-Glitters WiFi Tab 2 Dual Camera 7" Android 4.0 8GB with WiFi/3G Black
    7" screen
    Android 4.0.3
    512MB DDR3 + 8GB NAND Fast Flash
    Allwinner-A13 1.0GHz
    WiFi
    0.3MP Front/2.0MP Back Camera
    Mali-400
    RM329.00 
























Aigo M80D Android 4.0 8GB Dual Cam

8.0" 1280x768 HD Display
OS Android 4.0
2.0MP Rear Camera/ 0.3MP Front Camera
8GB internal memory
AML8726-MX Dual Core Cortex-A9 1.5GHz Processor
Wifi
MicroSD (up to 32GB)
RM499.00

























Malumat lanjut daripada : http://www.lazada.com.my/shop-tablets/

3 comments:

  1. shah..berape tggi n lebar tab ni..ada x besar lbh krg a4..lau stakat untuk buat blog gune tab awk cdgkan ni..berbaloi x?mane nk dptkan tab ni

    ReplyDelete
  2. Pada setiap model telah dinyatakan saiznya, 7" bermakana 7 inci, 9.7" bermakna 9.7 inci dan sebaliknya. Untuk edit blog, syaratnya mestilah online...apa-apa jenis platform pun boleh, tidak semestinya PC \ laptop \ netbook.. Tablet seperti ini banyak dijual di kedai handset \ komputer...pastikan buat servey dulu sebelum membeli..

    ReplyDelete
  3. biasanya tab bersaiz 7" guna untuk light task mcm main game, fb , entertainment...kalau nak wat kerja office macam taip2 tu, eloklah saiz 9"-10". Kalau nak tab seperti jenama yang dinyatakan, boleh tengok kat lazada.com.my, diskaun pun banyak...Kalau kat KP xde jenama yang dinyataka, kecuali ASUS Memopad. Bolej jek survey kat kedai komputer/ PC Fair..

    ReplyDelete



Sila komen, soal atau pendapat. Gunakan Anonymous jika tiada akaun google!

- Hakcipta Terpelihara Mycetc | Dikuasakan oleh Pemproses AMD FX 8cores | 2008 - 2015 -