100% Bicara Teknikal Komputer Teknologi Dulu & Kini

| Soal-Jawab iT | www.mycetc.blogspot.com |

< Bicara Teknikal \ Masalah Perisian \ Perkakasan \ Teknologi Dulu & Kini \ Sejarah >

Saturday, July 7, 2012

Folder dalam Pendrive hilang???

Assalammualaikum....

Pernah dengar perkataan " attribute ",? Mesti anda pernah mengalami situasi kehilangan fail dan folder dalam Pendrive, External Hard Disk ataupun Memory Stick macam SD Card dan micro SD. 

Ada juge kes, semua folder jadi short cut je...ade juge jadi FOLDER.exe.. Ini memang sisebabkan oleh serangan virus. Bile dah kene macam ni, gunalah ape-ape antivirus pun memang takkan boleh dapat balik fail atau folder tu. 

Antivirus cuma buang virus je, sedangkan kes folder hilang disebabkan setting dalam Registry Windows dah tak betul. Kenapa tak betul dah? sebab virus dah execute command dalam Registry Windows tu dan telah membuat salinan fail windows dan menggunakan nama sama tetapi arahan yang berbeza..


Ok lah, senang cerita ikut je cara kat bawah ni

1- Proses ini takkan function pada PC yang rosak terkena virus atau O.S rosak. Mesti kene ada 1 unit PC atau Laptop yang elok takde virus. Masukkan pendrive yang terhilang folder tu pada USB port.

2- Bile O.S dah detect, ingat!! jangan buka. Close/pangkah je..tengok drive mana pendrive detect, samada ( F:\ atau G:\ atau H:\ atau lain-lain )

3- Pada desktop, klik START, RUN, taipkan CMD. Pastu taip pula CD\, dan Enter. Sekarang anda boleh lihat C:\  .Kemudian, taip pulak attrib f:\*.* /d /s -h -r -s

4- Jika Pendrive detect pada drive G:\, tukar je lah huruf F:\ tu kepada huruf G:\ dan sebaliknya...

5- Bile dah taip attrib f:\*.* /d /s -h -r -s, tekan Enter.

6- Biar je Command tersebut execute dan running hingga selesai.

7- Tunggu proses selesai hingga keluar semula C:\ seperti sediakala...


Taip CD\ dan enter. Anda lihat hanya C:\ sahajaPastikan space bar antara perkataan adalah tepat!


" Kadangkala Allah Tidak Memberi Apa Yang Kita Minta, Tetapi Allah Memberi Apa Yang Kita Perlu....Sungguh Banyak Benda Yang Tersirat Tidak Terfikir Oleh Akal Manusia... "sila komen di ShoutBOX Soalan atau Komen dibawah!  

No comments:

Post a CommentSila komen, soal atau pendapat. Gunakan Anonymous jika tiada akaun google!

- Hakcipta Terpelihara Mycetc | Dikuasakan oleh Pemproses AMD FX 8cores | 2008 - 2019 -